Jesen u “Ogledalcu”

U skupinu „Ogledalce“ stigla je jesen putem literarnih djela “Jesenje priče“  i  „Jesenske košare“ koje su nam poslužile za slušanje, doživljavanje i interpretaciju doživljenog te usvajanje novih riječi. Jesenje plodove upoznali smo na drugačiji način kroz poznatu nam igru  „Pogodi što je…“ kojom smo angažirali taktilnu percepciju. Na taj način smo usklađivali različite percepcije stvarajući širu sliku prilagođenu novom iskustvu. Djeca  su igrom „ Slovo na slovo“ pronašla način kako pomoći igraču koji se okušava taktilno. Vezanje marame preko očiju mnogi su opisali kao uzbuđenje i napetost što im je bila nova emocija koju su imenovali.

 

Djeca su imala mogućnost izražavati se u likovnim aktivnostima. One su nam poslužile u razvoju i primjeni vještina kao što su rezanje škaricama, slikanje kistom, izrada otiska. Koristeći različite likovne uradke, od zajedničkih do inidividualnih, izradili smo kompoziciju dva drva koja smo izložili na panou zajedničkog prostora.

 

U pozitivnoj i kreativnoj atmosferi razvijali smo pozitivnu sliku o sebi  „Ja to mogu“, „Ja to znam“, a kroz zajedničke aktivnosti produbljivali smo osjećaj zajedništva i pripadnosti.

Što je jesen rekla su nam djeca…jer djeca najbolje znaju:

Juraj:  Jesen je doba dok ima jako puno voća i dok jedemo grožđe.

Vito: Ja mislim da je jesen jedno godišnje doba kad puno lišća pada i to sve treba počistiti.

Mirta: Jesen je jedno godišnje doba dok pada jako puno kiše i dok lišće pada i dok ima jako puno voća i povrća i radi se zimnica.

Samuel: Ja mislim da je jesen dok pada lišće i dok je jako hladno.

 

Odgojiteljice: Đurđa Hižman i Andrea Horvat