Dječji Vrtić Cipelica, Vukovarska 15, Čakovec info@dv-cipelica.hr +385(0)40 500 797

NEBO, ZEMLJA, KOTAČ

U PO Pirgo nedavno je gostovao Teatar Puna kuća koji nas je oduševio svojom interaktivnom predstavom “NEBO, ZEMLJA, KOTAČ” kojom se želi potaknuti djecu na poštivanje različitosti među ljudima i međusobno razumijevanje.

U čarobni i drugačiji svijet uvela nas je draga glumica Svetlana Patafta koju su djeca odmah prihvatila i S njom uspostavila bliski kontakt.

Naime, priča je krenula ovako…

Djevojčica Kali (na romskom crna) odlazi u šumu tražiti prijatelja jer se druga djeca ne žele s njom igrati pošto ima tamnu kožu.

U šumi susreće životinje i dolazi u različite situacije.

Kad izađe iz šume naiđe na most i rijeku i legne na obalu, gleda zvijezde i zamisli želju da upozna pravog prijatelja.

Iz vode joj se javlja Kali Sara (u romskoj mitologiji zaštitnica Roma) koja joj kaže da na svijetu ima dobrih i loših ljudi, a da će njeno srce znati tko joj može biti pravi prijatelj kad ga upozna. Kaže joj da pogleda oko sebe i Kali shvati da su upravo djeca u publici bila njena podrška na putovanju kroz šumu. U ime novog poznanstva zaplešu zajednički ples.

Za vrijeme predstave djeca u publici aktivno sudjeluju u pričanju priče glumeći životinje, šumu, most, rijeku, a u jednoj sceni postaju i sami likovi u priči kad zamišljaju s Kali nebo, zvijezde i naglas izgovaraju svoje želje. Oni su glavni pomagači kako pripovjedačici tako i glavnoj junakinji.

Na kraju predstave djeca su svoj doživljaj priče izrazila likovnim putem…

Promjena veličine fonta