Dječji Vrtić Cipelica, Vukovarska 15, Čakovec info@dv-cipelica.hr +385(0)40 500 797

FESTIVAL PROMETA I ODRŽIVOG RAZVOJA

11.5.2024. Trg Republike Čakovec 10.00 – 12.00 sati

Dječjem vrtiću Cipelica Čakovec u područnom objektu Vjeverica ove pedagoške godine provodimo vrijedan projekt naziv“U prometu je biti lako kada znadeš pravilo svako – Projekt cestovni promet i održivi razvoj”U projektu sudjeluju djeca V. A i V. B, Mješovite skupine Delfinići, VI.A i VI.B skupine, njih 113 i njihovi roditelji i odgajatelji. Voditelji  projekta su Eleonora Glavina, stručna suradnica psihologinja savjetnica iz Dječjeg vrtića Cipelica i Dino Posavec iz Hrvatske strukovne udruge eksperata i sudskih vještaka. 

Provodimo različite dnevne, tjedne i mjesečne aktivnosti putem kojih djeca stječu osnovna znanja o cestovnom prometu i sigurnosti u prometa kroz održivi razvoj. Široko i sveobuhvatno promišljamo o ovoj temi pa smo u tom kontekstu uključili različite dionike u zajednici u ovoj naš projekt. Ujedno smo nastavili i tradiciju održavanja Festivala održivog razvoja koju smo započeli prošle godine sa ciljem promicanja vrijednosti održivosti od najranije dobi. Ove godine glavna tema je bila promet i održivost. Festival se održao u subotu 11.svibnja 2024. od 10.00 – 12.00 sati na Trgu Republike u Čakovcu. Partneri u provođenju su nam bili: 

Policijska uprava međimurska

Gospodarska škola Čakovec

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije

Dom zdravlja Čakovec

Crveni križ Čakovec

Udruga odgajatelja međimurske županije „Krijesnice“

Učiteljski fakultet Zagreb Odsjek u Čakovcu

Hrvatsko društvo za obrazovanje u ranom djetinjstvu OMEP Hrvatska

Grad Čakovec

Tijekom Festivala veliki i mali posjetitelji, su imali prilike isprobati vožnju poligonom i snaženje u prometu kao pješaci pod sigurnim vodstvom prometnih stručnjaka PUM -a. Ujedno je to bila prilika da roditelji, bake i djedovi vide što su njihovi mališani naučili o prometu i prometnim znakovima.

Posjetitelji Festivala imali su prilike upoznati se s različitim programima koji promiču zdrave stilove života uz isticanje važnosti kretanja i tjelesne aktivnosti za naše fizičko i mentalno zdravlje i zdravlje naše planete uz stručnjake, liječnike i psihologe iz Zavoda za javno zdravstvo i Doma zdravlja.

Volonteri Crvenog križa demonstrirali su pružanje prve pomoći.

Gospodarska škola Čakovec organizirala je „biciklipopravljaonu“.

Djeca su izrađivala pomagala za vidljivost u prometu, bicikliće od žice i poigrati se s „robotima – pčelicama“ uz vođenje studenata predškolskog odgoja s Učiteljskog fakulteta i odgajatelja iz Udruge Krijesnice i OMEP – a Hrvatska.

Vozači su mogli isprobati „pijane“ naočale i u sigurnim uvjetima osvijestiti koliko je opasno voziti pod utjecajem alkohola.

Djeca iz DV Cipelica, PO Vjeverica prezentirala su pravilno kretanje u prometu u ulozi pješaka i kratak program sastavljen od pjesmica, zagonetki i brojalica povezanih s prometom.  

Bilo je zabavno, zanimljivo i poučno!

Hvala vam što ste nas posjetili i uključili se u naš Festival!

Promjena veličine fonta